Did you know, when it comes to dark skies, our products are award winning?  We were presented with an award by the International Dark Skies Association for our role in upgrading the street lighting in the village of Hinton St George.

‘The right amount of light, where it is needed, when it is needed.’

The Commission for Dark Skies

Lighting is an important part of rural and urban life but a balance between design, functionality and the environment is crucial.  As quoted by The Commission for Dark Skies, the right approach is takes into account all three and ensures ‘The right amount of light, where it is needed, when it is needed.’

The historical lighting in Hinton St George was replaced with an environmentally friendly scheme that provided just that.  The William Sugg team worked closely with Somerset County Council and local residents to arrive at a solution that worked for all the key stakeholders.  The residents, who were heavily involved in the project, themselves raised additional funds to supplement those available from the Council.

The project was nominated for the awards by the local representative of the British Astronomical Association, Joy Griffiths, who commented, “The new lighting replaces hideous County Council standard lamps which spread light in all directions and hid the stars in the night sky.”

The solution is based on Sugg’s heritage Camberwell post-top lantern, which complemented the ancient hamstone buildings that characterise the village. For this project, the lanterns were supplied with 70W high pressure sodium light sources to provide a brighter lighting with low energy consumption, while the design of the lantern’s optics ensures full light cut-off. Each lantern is also fitted with a photocell to provide automatic dusk to dawn lighting.

“The new lighting replaces hideous County Council standard lamps which spread light in all directions and hid the stars in the night sky.”

The lanterns themselves were finished in black with glass panels and copper infill panels in the canopy, sealed to IP65 standards. For ease of access to the lamp and control gear a hinged canopy was incorporated with a metal stay to hold the canopy open during maintenance. The canopy itself is secured to the main body by one captive screw at the front of the lantern.

In addition to the lanterns, we supplied 4.2m high Aylesbury style cast columns with ladder bars and 76mm spigots to fit the frog of the lantern. The village itself received an award for its commitment to improving the lighting while also restoring the view of the night sky.  Read more about dark skies and this specific project here.

Have a Dark Skies, bespoke project in mind?  Contact us to discuss your requirements.